Tekenbeten

Waar of niet waar? Leer alles over een tekenbeet met deze 4 stellingen.

Het is zomervakantie, het ideale moment om buiten te spelen, te kamperen, een boswandeling te maken of gewoon rustig te genieten in de natuur. Van deze zalige momenten in de gezonde buitenlucht maken teken graag gebruik om jou te bijten. Zorg er dus voor dat je beschermd bent! Heb je toch een tekenbeet? Grijp dan zo snel mogelijk in, want een besmette teek kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Aan de hand van enkele stellingen weet jij deze zomer perfect wat te doen bij een tekenbeet!

Eens je een tekenbeet gehad hebt, kan je niet meer besmet worden.

Niet waar! De aanwezige afweerstoffen beschermen je niet tegen een volgende infectie. Bij elke nieuwe tekenbeet loop je dus het risico om besmet te worden. Zelfs wanneer je de ziekte van Lyme als eens gehad hebt, moet je voorzorgsmaatregelen nemen om risico op besmetting te verminderen.

Draag daarom steeds gesloten schoenen en kleding die je armen en benen bedekken. Zorg ook dat de overgang tussen verschillende kledingstukken gesloten wordt door bijvoorbeeld je broekspijpen in je kousen te stoppen. Daarbij raden wij lichte kledij aan: dit is niet alleen beter tegen de warmte, maar hierop zijn teken ook goed zichtbaar. Op plaatsen die niet bedekt zijn, kan je een insectenwerend middel gebruiken. Blijf ten slotte zoveel mogelijk op paden.

In aanraking komen met iemand die de ziekte van Lyme heeft, kan je besmetten.

Niet waar! De ziekte van Lyme kan niet van persoon tot persoon worden overgedragen, noch van dier op mens. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de hele familie platligt als één gezinslid een besmette tekenbeet heeft opgelopen.

Dit is dus geen geldig uitvlucht om jouw familieleden, vrienden of huisdieren niet te controleren op teken. Voor deze controle kan je gebruikmaken van een spiegel of vergrootglas. Vooral warme plekjes zoals het hoofd, de haarlijn, achter de oren, de oksels, de navel, de liesstreek, de bilnaad, de knieholte en tussen de tenen zijn plaatsen waar teken zich durven verstoppen. Controleer grondig na elke openluchtactiviteit!

Een teek moet niet door een arts verwijderd worden.

Waar en zelfs cruciaal om er niet mee te wachten tot je bij de dokter bent. Het is belangrijk dat de teek zo snel mogelijk verwijderd wordt. Doe je dit binnen 24 uur, is de kans op besmetting slechts twee à drie procent. Maak daarbij gebruik van een pincet, tekenkaart, -voet, -lasso, -lepel, – tang of – trekker. Niks bij de hand? Gebruik je nagel of een lusje.

Welke verwijderaar je gebruikt is niet belangrijk, maar zorg er wel voor dat je de teek in één vloeiende beweging wegneemt. Let daarbij op dat je de teek niet plat knijpt. Gebruik ook zeker geen alcohol, jodium, zeep, ether of olie. Draai tot slot niet aan de teek en verbrand ze zeker niet.

Blijft er toch een stukje van de teek achter in de huid, is dat geen probleem. Je kan zo niet meer besmet worden door de bacterie. Verzorg het wondje wel, anders loop je risico op infecties. Maak het indien nodig proper met water en zeep.

Na elke tekenbeet moet je antibiotica nemen.

Niet waar. De meeste tekenbeten zijn onschuldig en pijnloos, enkel een beet van een besmette teek kan jou infecteren. Deze kans is echter zo klein waardoor preventief een antibioticum nemen geen zin heeft en zelfs meer na- dan voordelen kan hebben. In plaats daarvan moet je de tekenbeet wel een maand lang opvolgen.

Verschijnt er een kring rond de beet die groter wordt of krijg je grieperige symptomen, haast je dan naar de huisarts. Vermoedelijk heb je dan de ziekte van Lyme, waarbij antibiotica wel nut hebben. Laat je de besmetting aanslepen, kan de bacterie in je lichaam blijven en maanden of zelfs jaren na de beet alsnog klachten veroorzaken. Een behandeling is dan nog steeds mogelijk, maar dan kan de ziekte langer aanslepen.

Wil je goed voorbereid de natuur intrekken? Spring dan eens binnen voor een tekenverwijderaar. Heb je een vraag over tekenbeten of wens je meer info? Surf eens naar de website van de Vlaamse overheid over tekenbeten of neem contact met ons op, wij geven graag advies. Wil je nog meer gezondheidstips, volg Apotheek Welle dan op Facebook. Nu je goed voorbereid bent, wensen wij jou natuur-lijk veel plezier!