Het belang van vitamine D in de winter.

De winter is in het land en met de kortere dagen en minder zonlicht, komt de uitdaging om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Maar waarom is vitamine D vooral in de wintermaanden zo belangrijk? Wij geven je graag meer uitleg!

Wat is vitamine D?

Vitamine D is cruciaal voor verschillende functies van jouw lichaam. Het wordt voornamelijk door de huid aangemaakt wanneer deze aan zonlicht wordt blootgesteld. Door de korte en donkere dagen in de winter, verzamel je in de winter vaak te weinig vitamine D via zonlicht. Gelukkig zit vitamine D ook in bepaalde voedingsmiddelen en supplementen.

Waarom is vitamine D zo belangrijk?

Jouw lichaam heeft vitamine D nodig om goed te kunnen functioneren. Vitamine D speelt bijvoorbeeld een essentiële rol in de calciumopname, wat belangrijk is voor de ontwikkeling en behoud van sterke botten. Daarnaast ondersteunt het jouw immuunsysteem. Dit is in de winter van groot belang, aangezien je dan vatbaarder bent voor een verkoudheid en de griep. Tot slot heeft vitamine D ook een bepaalde impact op jouw gemoedstoestand. Lage niveaus van vitamine D zijn in verband gebracht met een hoger risico op depressie, wat in de donkere wintermaanden een bijzondere zorg kan zijn.

Kort samengevat is een voldoende opname van vitamine D echt wel essentieel voor jouw lichaam. Een tekort aan vitamine D kan je ook sneller merken in de winter. Je kan bijvoorbeeld sneller vermoeid geraken, pijn aan je botten en spieren krijgen en een algemeen ‘minder gevoel’ hebben.

Hoe krijg je voldoende vitamine D?

Wel, eerst en vooral moet je in de winter ook voldoende buitenkomen. Als het bewolkt is, maak je nog steeds vitamine D aan! Maak dus geregeld een wandeling in de gezonde buitenlucht en profiteer van de mooie winterdagen.

Voeding

Daarnaast kan je jouw voeding iets meer aanpassen, waardoor je voedingsmiddelen die rijk aan vitamine D zijn binnenkrijgt. Vitamine D komt in voedingsmiddelen namelijk voor in twee vormen: ergocalciferol (vitamine D2) en cholecalciferol (vitamine D3). Vitamine D zit van nature onder andere in vette vis, eieren en vlees. Moest je door het zonlicht niet aan je dagelijkse portie vitamine D komen, kunnen deze voedingsmiddelen jou een handje helpen.

Supplementen

Als je al wat ouder bent, je zwanger bent, je een getinte huid hebt en/of niet de mogelijkheid hebt om overdag buiten te komen, kan het geen kwaad om een vitamine D supplement in te nemen. Je kan bij Apotheek Welle terecht voor advies en de juiste supplementen. Zo zorg je ervoor dat je geen tekort krijgt en je jezelf ook in de winter goed blijft voelen!

Kind & Gezin doet een aanbeveling aan alle ouders om hun kinderen, vanaf de geboorte tot de leeftijd van 6 jaar, dagelijks een vitamine D supplement te geven.

De meeste supplementen bevatten vitamine D3 (cholecalciferol), aangezien dat de actievere vorm van vitamine D is. De supplementen zijn er in verschillende dosissen van meerdere merken. Daarnaast zijn de supplementen zo ver geëvolueerd dat ze te verkrijgen zijn als pilletjes, in vloeibare vorm of zelfs als mondspray.

Conclusie

Vitamine D is essentieel voor de algehele gezondheid van iedereen. Door bewust te zijn van je vitamine D-inname, kun je je lichaam helpen sterk en gezond te blijven tijdens de koudere wintermaanden. Het belang van voldoende vitamine D is al natuurlijk al langer bekend. Vroeger kregen we daarvoor een lepeltje levertraan, gelukkig hebben we vandaag net wat smakelijkere varianten.

Heb je nog vragen over vitamine D of wil je advies over supplementen? Kom dan zeker langs bij Apotheek Welle voor advies op maat!