“Ik stop met roken!” Zo snel zijn de positieve gevolgen merkbaar…
“Stoppen met roken.” Wie verslaafd is aan de sigaret, hoort deze zin waarschijnlijk dagelijks. Toch sterven er in België jaarlijks zo’n 14.000 mensen aan de gevolgen van deze ongezonde gewoonte. Naast je gezondheid, zijn er ook financiële en andere redenen om de sigaret voorgoed vaarwel te zeggen. Yes, you can! De Werelddag zonder Tabak op vrijdag 31 mei is daarvoor het ideale moment. Beslist om te stoppen? Dan zullen de komende weken er voor jou als volgt uitzien…
Analyseer je rookgedrag en weet waarom je wil stoppen.
Een goede voorbereiding is het halve werk. Begin daarom met je eigen rookgedrag in kaart te brengen. Schrijf gedurende twee à drie weken op hoeveel je rookt, op welk moment en in welke situaties. Steek je na het eten een sigaret op, enkel als je anderen ziet roken of gewoon elk halfuur in eender welke omstandigheid? Op die manier weet je in welke situaties je extra zal moeten opletten.
Vervolgens maak je een lijstje met de voornaamste redenen om te stoppen. Wil je vlotter met je kind kunnen voetballen? Wil je sparen voor een huwelijksreis? Wil je ten volle kunnen genieten van een taart die je partner bakt? Dit lijstje helpt je erdoorheen op moeilijke momenten.
Heb je jouw rookgedrag en de redenen om te stoppen in kaart gebracht, noteer dan een begindatum in je agenda. Kies deze bewust: stop bijvoorbeeld niet op zaterdag als je ’s avonds op stap gaat. Laat je vrienden en familie weten dat je stopt. Zij kunnen je niet alleen helpen, maar mogelijk overtuig je iemand om mee te doen. Met twee gaat het immers makkelijker dan alleen. Gooi tot slot alle spullen weg die aan roken gerelateerd zijn: asbakken, aanstekers en uiteraard je sigaretten.
Na 2 à 3 dagen merk je het verschil.
Heb je jouw laatste sigaret gerookt, dan worden de resultaten vlug merkbaar. Twintig minuten later zal je bloeddruk en hartritme normaliseren, na 24 uur zijn alle sporen van koolmonoxide uit je lichaam verdwenen en zijn je longen opnieuw proper.
Op dag twee zullen je reuk- en smaakzin verbeteren. Die lekkere taart van je partner zal vanaf dan alleen maar beter worden. Ben je gestopt om intensiever en langer met je kinderen te spelen? Dat kan vanaf dag drie, want dan worden de stollingsfactoren van je bloed weer normaal. Je ademhaling zal vlotter gaan en je krijgt meer energie.
Overwin de grootste dip na een week.
Na enkele dagen treden bovenstaande voordelen op, maar na een week zonder roken komt het moeilijkste moment. In die periode is de nood aan een sigaret het hoogst en treden ontwenningsverschijnselen zoals hoofdpijn, keelpijn en prikkelbaarheid op. Het is belangrijk om in deze periode vol te houden!
Verschillende tips kunnen je doorheen deze lastige momenten loodsen. Hou bijvoorbeeld steeds je lijstje met redenen bij de hand. Speel met een pen, knijp in een stressbal of teken om het gemis van iets in je handen te compenseren. Eet een appel, neem een suikervrije kauwgom of drink een glas water in kleine slokken om iets in je mond te hebben. Kom in beweging, lees de krant, luister muziek of praat met iemand om je af te leiden van de gedachte aan een sigaret.
Eet gezond en beweeg voldoende om niet bij te komen.
Na die moeilijke eerste week, zal je bloedcirculatie stelselmatig verbeteren waardoor je vlotter kan bewegen. Na acht weken zullen de grootste zin in een sigaret en de ergste ontwenningsverschijnselen verdwenen zijn.
In deze periode kom je waarschijnlijk wat bij, gemiddeld zo’n 2 à 3 kilogram. Probeer dit extra gewicht niet onmiddellijk kwijt te geraken; stoppen met roken alleen is al moeilijk genoeg. Eet gezond en beweeg genoeg zodat de gewichtstoename beperkt blijft. Als beloning voor je geleverde inspanningen kan je met het uitgespaarde geld een fitnessabonnement of een nieuwe fiets kopen.
Hou vol, ook na een misstap!
Na drie maanden zal je hoest verminderen en zal je vrijer kunnen ademen. Heb je intussen toch een sigaret gerookt, weet dan dat niet alles verloren is. Zie het niet als een misstap, maar als een extra motivatie om verder te gaan. Maak regelmatig de vergelijking tussen jouw leven met en zonder sigaret en geniet van een leven zonder tabak.
Vind je het moeilijk om in je eentje te stoppen, dan kan je beroep doen op verschillende instanties. Jouw huisdokter, Tabakstop of een erkende tabakoloog kunnen jou de nodige begeleiding bieden. Wil je jouw ervaring delen met lotgenoten of hun tips horen, dan is een groepssessie iets voor jou!
Uiteraard kan je ook bij ons terecht met al je vragen. Spring eens binnen of neem contact met ons op, wij geven graag advies. Wil je nog meer gezondheidstips, volg Apotheek Welle dan op Facebook.