Nauw aan ons hart
Februari is Maand van het Hart, en dus maken wij graag van de gelegenheid gebruik om hier wat extra aandacht aan te schenken. Hart- en vaatziekten zijn namelijk de meest voorkomende doodsoorzaak in België. Maar liefst ¼ van de sterftegevallen in ons land is te wijten aan deze problematiek.
Een ongezonde levensstijl, gezondheidsproblemen en/of erfelijkheid liggen het vaakst aan de basis van hart- en vaatziekten. Zo zijn ongezonde voeding, weinig tot geen beweging, veel en constante stress, roken en overgewicht maar enkele voorbeelden van boosdoeners. Voor we dieper ingaan op het herkennen en voorkomen van hartproblemen, zetten we de verschillende vormen voor je op een rijtje.
- Bij een beroerte speelt het probleem zich af in de hersenen. In dit geval functioneren de bloedvaten niet meer goed, waardoor de hersenen een tekort aan zuurstof en voeding krijgen. Dit gaat vaak gepaard met een gedeeltelijke verlamming of krachtverlies van een arm en in het gezicht. Ook verwardheid komt bij een beroerte zeer vaak voor.
- Indien het hart niet goed genoeg functioneert wordt er niet genoeg bloed en zuurstof rondgepompt in het lichaam. De persoon in kwestie zal zich dan sneller moe voelen en kortademig worden. We spreken in dit geval van hartfalen.
- Bij hartritmestoornissen klopt het hart te snel of net te traag dan wat als normaal wordt aanzien.
- Een hartaandoening waarbij een bloedvat verstopt raakt en het hart hierbij schade oploopt noemen we een hartinfarct.
- Een levensgevaarlijke hartaandoening is Aneurysma, waarbij er een plaatselijke verwijding van een bloedvat plaatsvindt.
- Bij een hartstilstand stopt het hart met functioneren en pompt het dus geen bloed meer rond in het lichaam. In dit geval moet er zo snel mogelijk en correct worden ingegrepen, aangezien er sprake is van acuut levensgevaar.
Een hart voor voeding
Voorkomen is altijd beter dan genezen, en dat is met hartproblemen niet anders. Een gezonde en evenwichtige levensstijl, waar je genoeg beweegt, is dus stap één. Weet je niet goed wat te eten? Hieronder sommen we alvast enkele voorbeelden voor je op.
- Eet voldoende groenten en fruit
- Drink voldoende water
- Beperk de inname van zout
- Eet omega 3-rijk voedsel
- Vervang verzadigd vet door onverzadigd vet
- Drink geen (of weinig) alcohol
- …
Symptomen hartproblemen
Daarnaast zijn er enkele vaak voorkomende klachten die een alarmbelletje kunnen doen rinkelen.
Opgelet! De symptomen kunnen verschillen per soort hartziekte!
- Vermoeidheid
- Kortademigheid
- Pijn of benauwd gevoel op de borst
- Hartkloppingen
- Verwarde spraak
- Verlamming of krachtverlies van de arm
- Misselijkheid of overgeven
- Bewusteloosheid (acuut bij hartstilstand)
Contacteer je arts indien deze symptomen zich voordoen.
Wens je meer informatie? Dan kan je steeds terecht in onze apotheek.