Mijn kind stikt! Deze EHBO-tips met instructievideo’s vermijden paniek.
Kinderen, ze zijn een geschenk uit de hemel, maar maken je tegelijk enorm kwetsbaar. Een accidentje is snel gebeurd, maar af en toe kunnen de gevolgen enorm zijn. Herken jij uitdrogingsverschijnselen? Weet jij wat je moet doen als jouw baby stikt, het een brandwonde oploopt of zijn of haar enkel verstuikt? Wie bel je als het een giftige stof drinkt? Geen idee? Lees dan zeker verder voor enkele eerstehulptips met praktische instructievideo’s. Ook als je het antwoord op bovenstaande vragen wel kent, is deze blog een handige opfrissing.
Schud een baby nooit, ook niet bij verstikking
Iedereen kent het wel: je bent aan het eten en plots schiet er iets in het verkeerde keelgat. Vaak onschuldig zonder gevolgen, maar verslikken kan ook leiden tot verstikking. Hierdoor worden de ademhalingswegen totaal afgesloten waardoor het slachtoffer niet meer kan ademen.
Wanneer verstikking optreedt bij een baby jonger dan één jaar, is dit altijd ernstig. Bovendien vraagt de fragiele lichaamsbouw een andere eerstehulpverlening dan bij volwassen. Wat je zeker nooit mag doen, is schudden met de baby. Schudden staat immers altijd gelijk aan schaden.
Wat moet je dan wel doen? Als eerste geef je vijf rugslagen met de hiel van je hand. Kijk na elke slag of het probleem is opgelost. Nee? Geef dan vijf borststoten. Blijf deze cyclus van vijf rugslagen en vijf borststoten herhalen als het probleem niet opgelost is. Verliest de baby het bewustzijn, leg hem of haar dan voorzichtig op de rug en alarmeer de hulpdiensten. Start vervolgens de reanimatie.
Om jezelf steun te geven, kan je op een stoel plaatsnemen. Op die manier kan je jouw onderarm met de baby laten rusten op je dijbeen. Na dergelijke ernstige verstikking is het steeds aangewezen om een arts te raadplegen. Borststoten kunnen immers ernstige inwendige schade veroorzaken.
Onderstaande instructievideo van het Rode Kruis toont hoe je de handelingen moet uitvoeren:
Eerst water en de rest komt later bij brandwonden
Een kind dat pas kan stappen, hou je niet tegen op zijn of haar verkenningstocht. Het is niet ondenkbaar dat het daarbij in aanraking komt met gloeiende voorwerpen. Een brandwonde bij een kind behandel je op dezelfde manier als bij volwassenen: “eerst water, de rest komt later”.
Koel de brandwonde zo snel mogelijk af met lauw water. Hou daarbij de 20-20-20-regel in gedachte: watertemperatuur van 20°C, gedurende twintig minuten en met een afstand van twintig centimeter tussen de wonde en de kraan. Bevindt de brandwonde zich onder kleding? Trek deze na twintig minuten afkoeling uit om verdere inbranding te vermijden. Vergeet ook de luier niet. Kleeft de kledij in de wonde, laat deze dan zitten en knip de stof rondom weg.
Let op: door lang onder lauw water te staan, kan het kind onderkoeld raken. Dek het daarom na het koelen zo snel mogelijk af met een deken. Leg zeker geen ijs op een brandwonde, dit kan de weefselschade verergeren. Dek de wonde na het koelen af met een natte, zuivere handdoek. Raadpleeg steeds een arts om de ernst van de wonde te evalueren.
Deze theorie in de praktijk bekijken? Dat kan met deze instructievideo:
Geef zeker geen melk bij een vergiftiging
Je kind kan zich niet alleen verbranden in een fractie van een seconde, ook de inname van een giftige stof kan razendsnel gebeuren. Om dit te vermijden, voorzie je gevaarlijke producten best van een dop met kinderslot en plaats je hen zo hoog mogelijk of achter slot en grendel. Heeft je kapoen toch gedronken van iets wat niet mag? Volg dan deze stappen:
- Bel het Antigifcentrum op 070 245 245 of 02 264 96 30 of 112 in levensbedreigende situaties. Wacht zeker niet op ziekteverschijnselen om dit te doen.
- Maak de mond van het kind leeg en verwijder de giftige stof.
- Spoel overvloedig met water na spatten van een schadelijke stof in de ogen of op de huid.
- Geef zeker geen melk, dit is absoluut geen tegengif. Laat ook niet braken tenzij het Antigifcentrum of je arts dit specifiek vraagt.
- Evacueer eventuele aanwezigen en verlucht de ruimte goed als er giftige of irriterende gassen zijn vrijgekomen.
Ontdek meer over vergiftiging en de werking van het Antigifcentrum via hun infovideo:
Zorg ervoor dat je kind meer vocht opneemt dan het verliest
Baby’s kunnen snel uitdrogen. Het ontstaat wanneer er een tekort aan water is in het lichaam. Als ze jonger zijn dan drie maanden, zijn ze hiervoor het meest gevoelig. Ook kinderen jonger dan twee kunnen binnen 24 uur uitdrogen, bij oudere kinderen duurt dit twee tot drie dagen. Hoe jonger je kind is, hoe gevaarlijker uitdroging kan zijn.
Uitdroging kan optreden wanneer jouw kind te weinig drinkt, maar ook diarree of overgeven kunnen hiertoe leiden. Er zijn ernstige of milde vormen, maar bij deze laatste moet je jezelf geen zorgen maken. Heeft je kind echter veel dorst, spiertrekkingen of – krampen, een lage bloeddruk of een snelle hartslag, koorts, diepliggende ogen of een verschrompelde huid, zweet het minder, geeft hij of zij een verwarde indruk of is de urine donker, troebel en stinkend? Dan is de uitdroging ernstig, zelfs met coma als mogelijk gevolg.
Deze tips helpen je om uitdroging bij je kind te voorkomen:
- Drinkt je kind weinig melk, probeer het dan eens te verdunnen met water of geef het lauw water.
- Heeft je ziek kind moeite om water binnen te houden? Geef het dan steeds kleine slokjes.
- Wil je kind echt geen water? Geef het dan een waterijsje of slappe thee.
- Zorg voor dunne en losse kledij als je kind teveel zweet.
Neem zeker contact op met je huisarts als je kind niet wil drinken of ook diarree of koorts heeft.
Maak het letsel vrij en koel het af bij een verstuiking
Een verstuiking treedt op als de bewegingsmogelijkheid van een gewricht overschreden wordt waardoor de gewrichtsbranden uitrekken of scheuren. Pijn, moeilijk kunnen bewegen, zwelling en blauwverkleuring zijn hiervan symptomen. De eerste hulp die je hierbij kan verlenen, is gelijkaardig bij volwassenen en kinderen.
Maak in de eerste plaats het letsel vrij. Gaat het om een verstuiking van de bovenste ledematen, verwijder dan ringen; betreft het de onderste ledematen, laat het slachtoffer dan zelf de schoen uittrekken. Koel het letsel vervolgens gedurende twintig minuten af met een koelzakje om pijn en zwelling tegen te gaan. Vermijd daarbij rechtstreeks contact van ijs op de blote huid. Koud water is een goed alternatief mocht je geen ijs ter beschikking hebben.
Stop de koeling als het slachtoffer er hinder van ondervindt. Breng eventueel een steunverband aan. Bezoek je huisdokter of het ziekenhuis als de pijn blijft aanhouden. Het verschil tussen een verstuiking, botbreuk, ontwrichting of kneuzing is immers moeilijk te zien.
Hoe je een steunverband aanbrengt aan de voet, leer je in onderstaande instructievideo:
Zelf ook interesse in een opleiding?
Hopelijk heb je deze EHBO-tips nooit nodig voor jouw kind, maar wij voorkomen liever dan te genezen. Met de “Eerste Hulp” app van het Rode Kruis heb jij steeds basishulp op zak. Zorg er ook voor dat je huisapotheek in orde is zodat je gewapend bent tegen een accident. Heb je hier vragen over of weet je niet welke producten in jouw huisapotheek moeten? Spring gerust even binnen of neem contact met ons op, wij helpen graag. Heb jij interesse in een EHBO-opleiding? Laat het ons weten, bij voldoende belangstelling bekijken wij graag of we er nog kunnen organiseren. Volg Apotheek Welle op Facebook of schrijf je in op onze nieuwsbrief en mis zo geen enkele activiteit.