Back to school! Hoe bereid ik mijn kind voor op een gezonde start?
Het is weer bijna de eerste schooldag, kinderen moeten terug naar school. De ene zal hierbij de nodige traantjes laten, de andere zal blij zijn om alle vriendjes en vriendinnetjes terug te zien. Een goede gezondheid is de eerste stap naar een geslaagde start van het nieuwe schooljaar. Welke maatregelen kan je preventief nemen om je kind goed voor te bereiden en welke middelen kan je gebruiken als er toch iets fout loopt? Ontdek in deze blog alles over vitamines, handhygiëne, luizen en wondzorg.
Ga de strijd aan tegen ziektes met lekkere vitamines
Het woord vitamines is afgeleid van ‘vitaal’, wat ‘noodzakelijk voor het leven’ betekent. Het zijn microvoedingstoffen die onmisbaar zijn voor de groei, onderhoud, weerstand en een goede werking van je lichaam. Vitamines zorgen er dus voor dat je minder vatbaar bent voor ziektes en stimuleren de groei bij kinderen.
Een ruimte waar veel kinderen samenkomen, zoals een klaslokaal, is een broeihaard voor bacteriën. Het risico om ziek te worden is er dus reëel. Hoe hoger je weerstand, hoe kleiner echter die kans. Een gezond en gevarieerd eetpatroon brengt je vitaminegehalte op peil, met extra supplementen kan je een eventueel tekort aan weerstand en energie opvangen.
De kauwsterretjes van Biocure bevatten een evenwichtige combinatie van vitamines, mineralen en taurine. Vitamine D bevordert de groei en ontwikkeling van het beendergestel, mineralen stimuleren het zuurstoftransport en helpen bij de mentale ontwikkeling. Ook de gummies van Vibovit zijn speciaal ontwikkeld voor kinderen. Ze bevatten tien essentiële vitaminen en mineralen die nodig zijn om je kind te laten groeien. Met hun lekkere fruitsmaak, zal jouw oogappel er dol op zijn.
Operatie Propere Handen verkleint de kans op besmetting
Quizvraag: wat zijn de vier plaatsen op school met de meeste bacteriën? Op plaats één staat de toiletdeur. Hoewel toiletten vaak en grondig schoongemaakt worden, wordt de deur wel eens vergeten. Op de tweede plek vinden we tafels of banken. Kinderen zitten hier een hele dag achter, hoesten en niezen erop of leggen hun vuile handen erop. Daarna volgen gemeenschappelijke spullen zoals boeken, potloden, krijt en vooral de puntenslijper. Een laatste plaats met veel bacteriën is de kraan, waar leerlingen zelfs met hun mond aankomen om te drinken.
Het is onmogelijk om je kind van deze plaatsen weg te houden, maar je kan wel voorzorgsmaatregelen nemen. Door regelmatig de handen te reinigen, worden de meeste bacteriën gedood en verkleint dus de kans op ziekte. Gebruik hiervoor antibacteriële gels, sprays of handzeep. Puressentiel, Assanis of Dettol helpen jou en je kind in ‘Operatie Propere Handen’!
Stop met krabben: zo voorkom en behandel je luizen
Elke ouder kent het wel: op een dag zit er een brief in de agenda met de mededeling dat er luizen circuleren op school. Preventief kan je hier weinig of niets tegen doen, tenzij je kind waarschuwen. Raad hem of haar aan om rechtstreeks hoofdcontact met vriendjes of vriendinnetjes te vermijden en om de kam of borstel niet uit te lenen na het zwemmen.
Is het jou opgevallen dat je kind zich vaak in de haren krabt? Wat je dan zeker niet mag doen, is panikeren. Wees niet beschaamd, maar verwittig de school. Zij kunnen andere ouders inlichten, jouw kind zal immers niet de enige zijn die vervelende beestjes op bezoek heeft. Reinig kammen en borstels met heet water en was lakens, handdoeken en knuffels op zestig graden als de beestjes steeds terugkeren.
Om de luizen in het haar te verwijderen, zijn er verschillende mogelijkheden. Een luizenkam kan enerzijds gebruikt worden om de beestjes op te sporen, anderzijds om dode luizen te verwijderen. Daarnaast zijn er verschillende sprays en shampoos die de beestjes binnen het uur uitroeien. Samen met de producten van Paranix en Silikom gaan wij samen met jou graag de strijd aan!
Verzorg wonden goed en blijf ze opvolgen voor een mooie genezing
Een ongeluk is snel gebeurd, zeker bij kinderen. Dat zal elke ouder al wel ondervonden hebben. Ook op school kan er heel wat mislopen: een valpartij op de speelplaats, een snijwonde door uit te schuiven met de schaar of een botsing tijdens de turnles zijn maar enkele voorbeelden.
Zowel voor leerkrachten als ouders is het belangrijk om een volledige EHBO-koffer te hebben. Goede wondverzorging is meteen na het ongeval belangrijk, maar ook een goede opvolging de dagen erna draagt bij tot een mooie genezing. Hou de wonde bijvoorbeeld vochtig met wondhelende gel tot deze bedekt is met nieuwe huid. Alles wat je hiervoor nodig hebt, vind je bij ons. Welke pleister uit het gamma van Dermo Care kiest jouw kind: een stoere van Paw Patrol of liever een schattige van Nijntje?
Laat niets aan het toeval over en zorg dat je goed voorbereid bent op de start van het nieuwe schooljaar. Voorkomen is immers beter dan genezen! Spring gerust eens binnen voor al deze producten of neem contact met ons op, extra advies krijg je er gratis bij. Wil je nog meer goede raad? Volg Apotheek Welle dan op Facebook. Laat 2 september nu maar komen!