Coronavirus

Op 31 december 2019 werden enkele patiënten in Wuhan (China) opgenomen met een longontsteking met onbekende oorzaak. Het merendeel daarvan had kort voordien de voedselmarkt met vis en zelfs levende dieren bezocht. Exact een week nadien werd er gesproken over een nieuw coronavirus: SARS-CoV-2. Dit virus houdt ons nu bijna een jaar in de ban met lockdowns en strengere maatregelen tot gevolg.

We geven je graag wat meer uitleg over de huidige situatie en leggen uit welke handgels en mondmaskers het meest effectief zijn. Lees je even mee?

Het coronavirus: wat is de huidige situatie?

Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, rapporteert dagelijks de kerncijfers naar aanleiding van het coronavirus. Zo analyseren zij de cijfers van het aantal besmette gevallen, het aantal opnames in het ziekenhuis en het aantal sterfgevallen.

Het aantal opgenomen patiënten en het aantal ziekenhuisopnames per dag is volgens ons de meest belangrijke waardemeter. Of er genoeg ziekenhuisbedden beschikbaar zijn, is dan ook veelbetekenend voor de zorgsector die het zwaar te verduren heeft.

Tussen 11 november en 17 november werden zo 2 840 bevestigde COVID-19-patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Diezelfde periode werden ook 3 179 patiënten ontslaan uit het ziekenhuis. Op 17 november werden 6 264 ziekenhuisbedden ingenomen, waarvan 1 359 op intensieve zorgen. Het goede nieuws? Momenteel daalt het aantal ziekenhuisopnames met 29% in vergelijking met de week voordien.

Welk mondmasker kies ik het best?

Vanaf de leeftijd van 12 jaar is het verplicht een mondmasker te dragen op plaatsen waar social distancing (afstand houden op 1.5m) niet gegarandeerd kan worden.

Allereerst zijn er de stoffen of herbruikbare mondmaskers/mondkapjes. Deze varianten zijn beter voor het milieu en zijn te verkrijgen in verschillende motieven en kleuren. Ook deze mondkapjes draag je om jezelf te beschermen, maar ook om anderen niet te besmetten. Als iedereen met andere woorden een mondmasker draagt, biedt dit voldoende bescherming.

Het merendeel van de bevolking draagt een chirurgisch masker. Deze zijn als meesten aangewezen. Je kent het wel, die blauwe mondmaskers die je niet meer uit het straatbeeld kan weg denken (wist je dat we deze ook in een zwarte editie hebben?). Deze maskers vangen uitgestoten druppeltjes op bij uitademing. Bijgevolg wordt dit masker vooral gebruikt om je omgeving te beschermen wanneer je zelf besmet zou zijn.

Ook bestaan er respiratoire mondmaskers. Die maskers beschermen je tegen de inademing van verontreinigde lucht. Er zijn hier enkele belangrijke verschillen qua filtervermogen, maar enkel FFP2 hoef je te onthouden: dit mondmasker houdt 95% van de verontreinigde lucht tegen en wordt meestal gedragen in de gezondheidssector.

Handen wassen, handen wassen en nog eens handen wassen!

Na een nies, kuchje of hoest, na elk toiletbezoek en wanneer je mogelijks besmet materiaal hebt vastgenomen, is het belangrijk om de handen grondig te wassen. Dat doe je door volgend stappenplan te volgen.

  1. Maak de handen nat met warm water
  2. Doe zeep of hydro-alcoholische oplossing op de handen
  3. Wrijf de handpalmen met zeep over elkaar
  4. Was de buitenkant van de handen
  5. Wrijf tussen je vingers
  6. Was je vingertoppen en duim. Zorg ervoor dat je nagels schoon zijn of borstel deze indien nodig nog af.
  7. Spoel je handen af met je vingers naar beneden gericht.
  8. Droog je handen af met een eigen handdoek of weggooidoek

Dit volledige stappenplan zou idealiter 40 tot 60 seconden moeten duren en liefst meerdere malen per dag. Safety first!

Welke zeep je hierbij gebruikt, is niet eender. Dettol wasgel wordt bijvoorbeeld steevast gepromoot als dé gel die alle bacteriën doodt. In werkelijkheid is dit product onvoldoende om elk virus te doden. Het is wel zeker dat chloroxylenol, het actief bestanddeel in Dettol, actief is tegen meerdere virussen en bacteriën. Gezien COVID-19 een nieuw virus is, werd nog niet aangetoond dat Dettol ook hier een ideaal product is.

Ook Tea Tree olie is onvoldoende sterk om COVID-19 volledig te bestrijden. Hierbij is de minimum inhoud van 70% alcohol noodzakelijk (maximum 85%). Dit geldt ook voor chloorhexidine en benzalkoniumchloride.

Heb je geen stromend water ter beschikking wanneer je bijvoorbeeld in de supermarkt bent? Gebruik dan een hydroalcoholische gel om de handen virusvrij te maken. Isobetadine zeep is eveneens een ideaal vervangmiddel.

Safety first!

Er zeker van zijn dat het coronavirus de woonkamer niet binnendringt? Reinig dan dagelijks oppervlakten zoals het toilet, de vloer, de tafel, de deurklink met water dat 1% bleekwater bevat. Ook een 70% ethanol middel is effectief bij de bestrijding van het virus. Om virussen te doden, is het namelijk belangrijk om een product te gebruiken met een concentratie van minimum 70% alcohol. Enkel dan kan je er zeker van zijn dat het virus niet overgedragen kan worden.

Je bent nu helemaal op de hoogte van hoe jij het virus uit te buurt houdt. Heb je nog vragen of ben je nog op zoek naar de ideale bestrijdingsmiddelen? Je kan steeds contact met ons opnemen om antwoord te krijgen op al je vragen.

Blijf je graag op de hoogte van verdere ontwikkelingen van het coronavirus of van andere onderwerpen? Volg ons dan op Facebook of schrijf je in op onze nieuwsbrief.