verliefd-zijn

Verliefd

Liefde is … Wat is verliefd zijn juist?

Deze maand is het de maand van de liefde! Met Valentijn achter ons, hebben we weer heel wat kriebels in onze buik gehad. Op die dag zetten we onze geliefde graag nog eens extra in de bloemetjes om onze liefde te tonen.

Dat liefde iets moois is, hoeven we je niet te vertellen, maar weet jij wat verliefdheid precies doet met je lichaam? Wij leggen het graag even aan je uit!

1.     Hoe weet je dat je verliefd bent?

Eerst en vooral: wat is verliefdheid nu juist? Wel, als je verliefd bent, heb je een constant gelukzalig gevoel dat je blij maakt en je in een roes brengt.

Liefde heeft weinig of zelfs niets te maken met verstand. Het is een aantrekkingskracht die er is tegenover een ander persoon. Het overkomt je met andere woorden, je kiest er niet zelf voor. Willen of niet.

Wanneer je een vaste relatie hebt waarin je je goed voelt en jezelf kan zijn, wordt je zelden nog verliefd op iemand anders. Dat komt doordat verliefdheid ontstaat omwille van een gemis. Als je een partner hebt, ervaar je dit gemis dus niet en ontwikkelen de verliefde gevoelens zich dus niet meer.

2.     Wat doet verliefdheid met je lichaam?

Liefde doet soms gekke dingen met een persoon. Zo kan je extreem jaloers worden, stotteren bij een gesprek of enorm beginnen blozen. Deze vervelende kwaaltjes kan je helaas niet tegengaan. Je lichaam maakt namelijk automatisch verschillende stoffen aan wanneer je een oogje hebt op iemand.

Welke stoffen dat precies zijn, sommen we hier voor je op:

  • Serotonine

Als je verliefd bent, daalt het serotine-niveau in je lichaam. Dit zorgt ervoor dat je een gevoel krijgt van obsessie voor een persoon waardoor je hem of haar niet meer uit je hoofd kan zeten. Vooral wanneer je nog niet zeker bent van wederzijdse gevoelens, blijven je gedachten bij die ene persoon.

  • Oxytocine

In tegenstelling tot serotonine, gaat je lichaam oxytocine aanmaken. Oxytocine zorgt ervoor dat je zin krijgt in knuffelen en aanrakingen van je geliefde. Dat lijkt enorm leuk, maar je wordt er ook verward van. Je geheugen laat je hierdoor af en toe in de steek en je lijkt minder aanwezig.

  • Noradrenaline

Ook noradrenaline wordt aangemaakt als je iemand graag ziet. Verliefdheid maakt ons minder slaperig waardoor we gerust wat minder nachtrust aankunnen! Bovendien heb je minder eetlust.

  • Dopamine

Bovendien gaat je lichaam dopamine aanmaken. Dopamine zorgt ervoor dat je je vrolijk voelt en geniet van het leven. Het wordt daarom ook wel eens het gelukshormoon genoemd. Er wordt zelfs gezegd dat dopamine ervoor zorgt dat je minder fysieke pijn voelt!

  • Testosteron

Deze stof wordt minder of net meer aangemaakt. Zien we daar een lichte frons? Wel, bij testosteron is er een groot verschil wat betreft het geslacht. Vrouwen gaan enerzijds meer testosteron aanmaken waardoor ze meer lust voelen, reageren op het instinct en minder nadenken over de gevolgen. Mannen aan de andere kant, gaan net minder testosteron aanmaken. Hierdoor gaan ze zich meer concentreren op maar één vrouw wanneer ze verliefd zijn.

  • Phenylethylamine

Heb je knikkende knieën en vlinders in de buik als je iemand ziet? Dat kan te wijten zijn aan de phenylethylamine die je lichaam aanmaakt. Deze chemische stof zorgt voor al die vervelende kenmerken van verliefdheid die je kan vertonen zoals zwetende handen, blozende wangen, stotteren en een droge mond.

verliefd

3.     Feiten en fabeltjes over verliefd zijn

Er doen heel wat feiten en fabels de ronde over verliefdheid. Wij schuiven de onwetendheid voor eens en altijd voor je van de baan!

Ze zeggen wel eens dat …

… je pupillen groter worden wanneer je verliefd bent.

Vroeger werd je vast wel eens verteld dat je grote pupillen krijgt als je verliefd bent. Dit is uiteraard niet waar: je pupillen worden groot als het donkerder wordt, niet als je iemand graag ziet. Toch hebben wetenschappers iets ontdekt hierover. Zo zouden we iemand steevast aantrekkelijker vinden als diegene grote pupillen heeft.

… echte liefde altijd liefde op het eerste gezicht is.

Wanneer je je geliefde voor de eerste keer ontmoet, kan je natuurlijk vlinders in je buik hebben. Toch moet een vaste en langdurige relatie tijd krijgen om te kunnen groeien. Een eerste ontmoeting is maar één beeld dat je krijgt van een persoon, zonder diepgang. Natuurlijk kan dit uitgroeien tot echte liefde, maar daar gaat altijd een langere periode van diepe gesprekken mee gepaard.

… je bij echte liefde niet jaloers kan zijn.

Heb jij wel eens de gsm van je partner gecheckt? Of subtiel een gesprek tussen je partner en een vriend afgeluisterd? Dat kan aantonen dat je angst hebt om je niet te kunnen binden aan hem of haar en uiteindelijk te verliezen. Jaloezie is dus meestal niet zo’n goed teken.

Toch is jaloezie niet altijd negatief. Als jaloezie volledig ontbreekt, kan je partner dit bijvoorbeeld aanvoelen als gebrek aan belangstelling.

Met andere woorden: zowel te veel als geen jaloezie vertonen is nefast voor je relatie. Gezonde jaloezie blijft key voor elk koppel!

Zo, nu ben je volledig op de hoogte van wat de liefde met je doet. Heb je last van klamme handen of slaagt je hart te hard op hol? Je kan steeds contact met ons opnemen om antwoord te krijgen op al je (liefdes)kwaaltjes. Wij staan voor jou klaar.

Blijf je graag op de hoogte van andere onderwerpen? Volg ons dan op Facebook of schrijf je in op onze nieuwsbrief.