Vervallen-medicatie-inzamelen

Oproep: breng vervallen of ongebruikte medicatie naar onze apotheek

Ruim jij jouw medicijnkastje regelmatig op? Nee? Lees dan zeker verder voor je eigen gezondheid. Ja? Prima, maar wat doe je vervolgens met ongebruikte of vervallen medicatie? Deze mag je namelijk niet zomaar in de vuilnisbak gooien. Breng ze gratis binnen in onze apotheek en doe er niet alleen jezelf, maar ook je portemonnee en het milieu een groot plezier mee. De volgende stappen helpen jou hierbij.

Ruim regelmatig je huisapotheek op

Hoeveel procent van de geneesmiddelen in jouw medicijnkastje is vervallen? Sommige voorgeschreven behandelingen vereisen niet dat je de hele doos of fles gebruikt. Bovendien zijn medicijnen, die jouw dokter voor een specifieke situatie voorschrijft, in andere situaties of voor andere personen ongeschikt.
Ga daarom twee à drie keer per jaar door jouw medicijnvoorraad en verwijder geneesmiddelen die je niet meer gebruikt. Hiermee creëer je niet alleen extra opbergruimte, maar verklein je ook de gezondheidsrisico’s voor jou en je gezin. Vervallen geneesmiddelen verliezen immers een deel van hun werking en kunnen zelfs gevaarlijk zijn.

Breng vervallen of ongebruikte medicatie binnen in de apotheek

Heb je een mooie oogst aan ongebruikte of vervallen medicatie verzameld na de grote kuis? Denk dan in de eerste plaats aan het milieu en spoel vloeibare geneesmiddelen zeker niet door. Dump ze evenmin in de vuilnisbak, onvoorzichtige kinderen of dieren op zoek naar voedsel kunnen er het slachtoffer van worden. Ook het containerpark is geen goede oplossing.

Maar wat moet je er dan wel mee doen? Eén antwoord: ze gratis binnenbrengen in onze apotheek. Wij verzamelen de teruggebrachte medicatie vervolgens in speciale dozen, die door groothandelaars worden opgehaald. Zij voeren ze op hun beurt naar een erkende installatie ter vernietiging.

Mag ik alle ongebruikte medicatie terugbrengen naar de apotheek?

Nee, wij als apothekers nemen niet alles terug. Verpakkingen, niet-geneesmiddelen of gevaarlijke producten kan je niet terugbrengen. Algemeen genomen kan je met geneesmiddelen bij ons terecht, zoals:

– Niet opgebruikte pillen, zetpillen of capsules in hun blister of fles
– Restanten van siropen en vloeibare geneesmiddelen (bv. neus- en oogdruppels) in hun fles
– Niet-gebruikte geneesmiddelenpatches
– Restjes zalf in een tube
– Restanten van sprays en aerosols.

Volgende zaken nemen wij niet terug, maar hiervoor zijn andere oplossingen:

Lege en propere glazen flesjes breng je naar de glascontainer of zet je bij glasophaling
Lege doordruk- en kunststofverpakkingen mogen gewoon bij het huishoudelijk afval
Papieren bijsluiters en kartonnen doosjes gooi je bij het oud papier
– Restanten van chemicaliën en cosmetica horen op het containerpark
Dieet- en babyvoeding, vitaminebereidingen en kruidenproducten deponeer je bij het huishoudelijk restafval of GFT
Radiografieën laat je achter in het ziekenhuis, het containerpark of bij een inzameling voor huishoudelijk chemisch afval
Naalden verzamel je in een naaldcontainer, die je bij ons kan verkrijgen, en breng je vervolgens naar het containerpark.

Bekijk onderstaand overzicht. Iets niet duidelijk? Vraag het ons of kijk eens bij de veelgestelde vragen van Ovam.

vervallen-medicatie-inzameling

Neem een kijkje in jouw medicatiekast voor je naar ons komt

Eens jouw medicijnkastje op orde staat, kan je dit eenvoudig zo houden. Controleer voor elk apotheekbezoek welke medicatie je nog in huis hebt. Vermijd dat je thuiskomt met geneesmiddelen die je eigenlijk nog in huis had en verklein zo de kans dat er iets weggegooid moet worden.
Op die manier kunnen we de berg met ongebruikte geneesmiddelen in België verkleinen. De afgelopen jaren zamelden Belgische apothekers ruim 500 ton per jaar in, met in 2015 zelfs een piek tot 572 ton. Hierbij gaat het zowel om medicatie die de houdbaarheidsdatum heeft overschreden als nog te gebruiken medicatie. Stel je eens voor dat dit allemaal in de vuilnisbak of de riolering terechtkomt?!

Heb jij binnenkort een sportief doel op de planning staan, maar twijfel je welke producten het best zijn? Spring dan eens binnen of neem contact met ons op, wij geven jou graag advies. Wil je nog meer gezondheidstips, volg Apotheek Welle dan op Facebook.

Heb je een vraag of twijfel je aan een geneesmiddel?

Hoewel jij de eerste schakel bent in dit belangrijk proces, staan wij je graag bij. Heb je vragen of twijfel je of we een bepaald geneesmiddel terugnemen? Spring gerust even binnen of neem contact met ons op. Wil je nog meer nuttige tips om jouw leven gezonder te maken? Volg Apotheek Welle op Facebook of schrijf je in op onze nieuwsbrief. Wij staan intussen klaar om jouw ongebruikte of vervallen medicatie terug te nemen!