allergie-hooikoorts

Dag lente, dag allergie…. Hatchoe!

De lente is al een tijdje in het land en brengt voor heel wat mensen opnieuw een niet zo leuke verrassing met zich mee: hooikoorts. Heb jij meestal last van hooikoorts? Lees dan zeker verder voor onze persoonlijke tips & tricks om je te wapenen tegen deze vervelende allergie. Ook wanneer je nog nooit te maken hebt gehad met hooikoorts, kan dit blogbericht misschien wel je redding zijn. Hooikoorts kan namelijk ook op latere leeftijd pas de kop op steken.

1.     Wat is een allergie?

Een allergie is een samenvoeging van de Griekse woorden “allos” (= veranderd) en “ergos” (= reactie). In het algemeen wil dit zeggen dat een allergie een overmatige reactie is van het immuunsysteem op stoffen die ‘vreemd’ zijn. De gevolgen hiervan zijn verschillend per persoon.

Als je last hebt van een allergie kan dit te wijten zijn aan twee zaken. Allereerst speelt de genetische factor een belangrijke rol. Hebben je ouders een allergie? Dan is de kans reëel dat ook jij hier hinder door zal ervaren. Vervolgens wordt er gezegd dat de mate van hygiëne gedurende jouw opvoeding een andere oorzaak kan zijn van een allergie. Hoe properder en smetteloos jouw ontwikkeling was, hoe gevoeliger je nu zou zijn aan allergieën. Deze laatste theorie werd immers tot op vandaag nog niet bewezen.

2.     Daar is de hooikoorts weer!

Hooikoorts is de alledaagse term die we gebruiken om de allergische klachten zoals niezen, een loopneus of verstopte neus te beschrijven. Die allergische klachten worden veroorzaakt door een reactie van het immuunsysteem na het inademen van stuifmeel van bomen, grassen of kruiden dat rondzweeft in de lucht.

Wanneer het beter weer wordt, zweeft er meer stuifmeel in het rond en dat leidt bij 1 op de 8 mensen in Europa tot een allergische reactie, oftewel hooikoorts. Wanneer je hier precies last van hebt, is afhankelijk van jouw exacte allergie. Als je bijvoorbeeld allergisch bent voor boompollen zal je meer last hebben in de maanden februari, maart en april. Bij een allergie voor graspollen, mag je in de maanden juni en juli klachten verwachten.

Om het je eenvoudig te maken, tonen we je hieronder de ‘pollenkalender’. Hierop zie je duidelijk wanneer welke bomen, grassen en kruiden in bloei staan en wanneer je hier dus het meest vatbaar voor zou zijn.

allergie-hooikoorts

Wil je zeker weten of je al dan niet hooikoorts hebt? Check dan of je volgende symptomen hebt:

  • Frequente en hevige niesbuien
  • Hoesten of piepende ademhaling
  • Geïrriteerde keel
  • Jeukende neus
  • Loopneus of verstopte neus
  • Rode, jeukende en tranende ogen (of zelfs opgezwollen ogen)
  • Hoofdpijn, vermoeidheid en lusteloosheid

allergie-hooikoorts

Verder heeft hooikoorts gek genoeg niets met hooi of koorts te maken. Deze naam werd lang geleden bedacht door een Engelsman die steeds bovenstaande symptomen had gedurende de hooiperiode. Omdat hij zich daarbij ook koortsig voelde, noemde hij het eenvoudigweg hooikoorts.

3.     Wat kan ik nu al doen tegen mijn allergie?

De impact van een allergie wordt vaak onderschat en kan een serieuze invloed hebben op je dagelijkse bezigheden. Helaas is er nog geen wondermiddel om van je allergie verlost te geraken. Wel hebben we tabletten, neussprays en oogdruppels die de vervelende symptomen van je allergie doen verbeteren of zelfs doen verdwijnen.

Uiteraard hebben we in onze apotheek alles om de symptomen van hooikoorts binnen de perken te houden. Zo bieden we de oogdruppels van Allergodil, Livostin, Cromabak en Pollival aan. Deze druppels werken lokaal en doen het allergiesymptoom snel verdwijnen. De anti-allergische tabletten van Zyrtec, Rhino Sinutab en Levocetirizine temperen dan weer de neus- en oogklachten die verband houden met je hooikoorts. Om je neus extra te verlichten, raden we de neusspray van Otrivine aan. Wanneer je last krijgt van keelpijn, gebruik je best de spray van Physiomer om de keelpijn te verlichten en de keel te zuiveren.

allergie-hooikoortsallergie-hooikoorts

Bovendien kan je best rekening houden met onze tips:

  • Hou ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten bij droog weer.
  • Vermijd bomen zoals de berk, hazelaar en els in je tuin.
  • Draag een (zonne)bril om de pollen uit je ogen te houden.
  • Wrijf niet in je ogen wanneer ze jeuken.
  • Hou de luchttoevoer van buiten gesloten in de wagen.
  • Installeer een pollenapp of hou rekening met hooikoortsberichten op je radio of televisie.
  • Trek een dagje naar zee, daar zijn minder pollen die je hooikoorts kunnen bezorgen.

Zo, hopelijk kan je nu wat meer genieten van het mooie weer zonder de negatieve effecten van je allergie. Kan je nog wat persoonlijke tips & tricks gebruiken? Je kan steeds contact met ons opnemen om antwoord te krijgen op al je vragen of spring even binnen in onze apotheek. Wij staan graag voor jou klaar.

Blijf je graag op de hoogte van andere onderwerpen? Volg ons dan op Facebook of schrijf je in op onze nieuwsbrief.