4 vaak voorkomende ouderdomskwaaltjes

Ouder worden staat garant voor heel wat mooie herinneringen, levenswijsheid en meer zelfkennis. Jammer genoeg betekent het ook een vergrote kans op ouderdomskwaaltjes. Hoe kun je die verminderen of zelfs voorkomen? Wij zetten alvast enkele vaak voorkomende aandoeningen op een rijtje.

Luisteren naar je lichaam is altijd belangrijk, maar zeker wanneer je ouder wordt. De veroudering van het gestel heeft namelijk invloed op tal van lichaamsfuncties. Een afname in spiermassa, huidelasticiteit of kwaliteit van je zintuigen is dan ook niet ongewoon. Maar welke ouderdomskwaaltjes zien we doorgaans terugkomen?

Brozere botten

Sterke botten heb je ongeveer tot aan je dertigste. Nadien neemt de botsterkte en -stevigheid aanzienlijk af. Valpartijen of zelfs ergens goed tegenaan botsen wordt iets waar je op latere leeftijd behoorlijk voor moet oppassen. Deze afname in sterkte ontstaat door botontkalking: botten verliezen kalk en andere mineralen, waardoor ze brozer worden en dus gemakkelijker kunnen breken. Dit kan resulteren in een chronische ziekte, osteoporose. Ondertussen zijn er in ons land naar schatting 680.000 osteoporosepatiënten. Pols- en heupbreuken zijn dan het meest voorkomend.

Om serieuze botontkalking tegen te gaan, is het aangeraden om niet alleen voldoende te blijven bewegen, maar ook om een gezond en evenwichtig voedingspatroon aan te nemen. Sowieso aan te raden op latere leeftijd – voor eender welke kwaal dus. Daarnaast kunnen voedingssupplementen en calcium een positieve impact hebben. Calcium bevordert botvorming, maar ook vitamine D en andere voedingsstoffen vormen een goede aanvulling van een gezonde leefstijl. Deze voedings- en calciumsupplementen vind je terug in de apotheek, met extra informatie, zoals het hoort.

Droge huid

Ouder worden betekent niet alleen meer rimpels, veranderingen op het huidoppervlak manifesteren zich op tal van manieren. Zo nemen natuurlijke lichaamsoliën af bij het ouder worden, met een schilferige huid of zelfs kloofjes als gevolg.

Voldoende water drinken is zeker aangeraden, vermijd ook al te warme en langdurige bad- of douchesessies en vraag in je apotheek naar reinigende producten voor de gevoelige huid. We hebben hiervoor verschillende gamma’s, zowel voor de zeer gevoelige huid zonder parfum als voor wie graag een product wil met een leuke textuur en geur.

Huidverkleuring

Andere veranderingen aan het huidoppervlak gebeuren doordat de huid veel dunner wordt op latere leeftijd, wat resulteert in een verkleuring van de huid. Heel wat ouderen hebben dan ook vlekjes of krijgen te maken met pigmentatie. Binnen deze categorie spreekt men ook wel eens van ouderdomskringen.

Een fysieke kwaal is dit natuurlijk niet, maar sommige mensen beschouwen deze verkleuringen wel als hinderlijk. Bescherming van de huid tegen de zon is aangeraden, en dag- of zonnecrèmes met een hoge beschermingsfactor of een hydraterende crème die pigmentatievlekken tegengaat kunnen wonderen doen.

Verminderde zintuigen

Heel wat mensen horen en zien nog prima wanneer ze ouder worden, anderen merken dan weer een sterke vermindering van enkele van hun zintuiglijke vermogens. Droge ogen komen vaker voor, maar ook lezen of ver zien wordt moeilijker, waardoor een bril een noodzakelijk hulpmiddel wordt. Hiervoor hebben we tal van kunsttranen in ons gamma. En het voordeel is dat met het nieuwe type flesjes en nieuwe technologieën, deze kunsttranen vaak 3 of zelfs 6 maand goed blijven na opening.

Ook minder goed horen is een ouderdomskwaal. Doordat je op latere leeftijd meer oorsmeer aanmaakt, geraakt de gehoorgang sneller verstopt. In andere gevallen is er gewoon sprake van slijtage, waar jammer genoeg weinig aan te doen is. Bij een verminderd gehoor is een hoorapparaat een onmisbare tool, of op tijd en stond je oren laten uitspuiten helpt ook.