skiën

Ik ga skiën en ik neem mee…

Ook in de paasvakantie is het leuk om te gaan skiën. Tijdens deze periode trekken opnieuw duizenden Belgen naar Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Duitsland of Zwitserland op zoek naar heerlijk krakende sneeuw. Bij je keuze voor botten, latten of een snowboard kunnen we helaas niet helpen, maar we kunnen je wel advies geven bij de noodzakelijke gezondheidsproducten. Zonnecrèmes en lippenbalsem belanden in elke koffer, maar heb je ook aan huidverzorgende crèmes, energiegels, een Cold Hot Pack of zalfjes tegen spier- en gewrichtspijn gedacht?

Laat je niet verrassen, smeer voldoende zonnecrème

“Je bent jouw skibril vergeten af te zetten”, hoor je na afloop van je vakantie wel eens. Een gebruinde huid kan mooi zijn, maar je let er beter mee op. Voldoende zonnecrème smeren met een hoge beschermingsfactor is in de bergen echt noodzakelijk om verschillende redenen:

  • Hoe hoger je bent, hoe ijler de lucht. De uv-stralen van de zon hebben door deze ijle lucht meer kracht en kunnen je huid makkelijker beschadigen.
  • De lucht in de bergen is schoner waardoor er minder deeltjes hangen die de uv-stralen terugkaatsen.
  • De prachtig witte sneeuw zorgt voor extra reflectie van de uv-stralen.
  • Je huid is in de winter gewend aan het donker en grijs Belgisch weer. In het wintersportseizoen heeft het weinig pigment aangemaakt, waardoor het extra kwetsbaar is.

Door deze factoren kan de kracht van de zon in de bergen twee keer zo hoog zijn dan gewoonlijk. Dit kan schade berokkenen aan je kwetsbare huid. Om de twee à drie uur zonnecrème smeren met factor 30 of 50 is ons advies. Louis Widmer, La Roche-Posay, Avène en Oline Ice zijn onze favorieten. Geen paniek, hierdoor zal je nog steeds mooi bruin worden.

Verzorg je huid en lippen, ook buiten de piste

Voldoende zonnecrème smeren tijdens het skiën is echter niet voldoende. Ook voor je op de piste gaat en nadat je uit de après-skibar bent gedanst, is het aangewezen om je huid te verzorgen. Wind en kou hebben hier namelijk een schadelijke invloed op. Om ’s avonds op te warmen, neem je waarschijnlijk een warme douche?! Logisch, maar dit droogt de huid uit. De verzorgende en voedende crèmes van Avène en Uriage zijn uitermate geschikt om deze terug te herstellen.

Naast je huid, krijgen ook je lippen het soms hard te verduren in de bergen. Door de kou en de schrale wind kunnen deze uitdrogen of kan je last krijgen van velletjes. Zorg daarom dat ze gehydrateerd blijven of smeer ze in met een lippenbalsem. Onder meer Avène en Oline Ice combineren zonnecrème en lippenbalsem in één handig product.

Energiegels en -repen geven je vleugels

Skiën en snowboarden zijn zeer intensieve activiteiten, zeker voor wie de rest van het jaar weinig fysieke inspanningen doet. In combinatie met te weinig slaap – omdat je per se de après-ski mee wou afsluiten – kan dit voor een laag energiepeil zorgen.

Een half uur voor je eerste afdaling kan je de Nitro Fuel van Sanas innemen. Deze pre-workout formule bevat, in tegenstelling tot de meeste van dit soort producten, slechts een lage dosis cafeïne waardoor het geen hartkloppingen of opgejaagd gevoel veroorzaakt. Onder meer de renners van wielerploeg Lotto Soudal kunnen dit bevestigen.

Door de hectiek of de adrenaline vergeten om preventief zo’n flesje te nemen? Dan heeft Sanas nog andere oplossingen. Gels, gedroogd fruit of repen; dit Belgisch merk biedt voor elk wat wils. De gels raden we vooral aan voor de sportieve skiër, terwijl het fruit en de repen niet kunnen bevriezen.

Cold Hot Pack: eerste hulp bij pijntjes

Skiën en snowboarden zijn uiteraard niet zonder risico. Ofwel knellen je skibotten, ofwel treden verkrampingen of spierpijn op na een dag hard labeur, ofwel ben je gevallen waarbij je een kneuzing hebt opgelopen. Voor al deze kwaaltjes, biedt een Cold Hot Pack de ideale oplossing.

Het herbruikbaar kompres van Febelcare biedt twee functies in één: het kan koelen bij een zwelling of kneuzing en verwarmen bij spier- of gewrichtspijn of verkrampingen. De wasbare beschermhoes zorgt voor bescherming tegen onderkoeling of verbranding. Het warmtepack van 3M beschikt daarentegen over een interne activator waardoor je geen warm water of microgolf nodig hebt. Deze blijft tot 20 minuten warm en is tot 200 keer te gebruiken.

Behandel pijnlijke plaatsen met zalfjes

Het Cold Hot Pack is een goede manier om de pijn snel te verlichten of de zwelling te laten afnemen, maar je wil uiteraard niet opgeven! Gels van Boiron, Hirudoid, Voltaren of Puressentiel helpen je bij blauwe plekken, kneuzingen, spier- of gewrichtspijnen en spiervermoeidheid. Geen mogelijkheid om je handen te wassen? De handige spray van Puressentiel houdt ze proper!

Wij sturen je goed uitgerust naar de bergen

Heb jij jouw koffer gepakt, maar ontbreekt één van bovenstaande producten? Kom gerust langs, wij hebben alles in voorraad en geven er graag wat extra uitleg of advies bij. Is je skivakantie al voorbij of komt het er dit jaar niet van? Volg ons dan op Facebook of schrijf je in op onze nieuwsbrief, zo verneem je ook tips over andere onderwerpen. Voor vragen over bepaalde producten of gezondheidsthema’s, mag je steeds contact met ons opnemen.