Drinkende man na sporten

Recreatieve sporter? Met deze 5 tips word jij een topsporter!

Nu het weer opnieuw beter wordt en de dagen lengen, voelen mensen de behoefte om hun sportvoornemens waar te maken. Lopen, fietsen of tennissen; bewegen heeft altijd een positief effect. Of je een recreatieve sporter bent die een uurtje tennist of een fanatiekeling die traint voor de Ronde van Vlaanderen of een halve marathon: geschikte voeding en dranken kunnen jouw prestatie aanzienlijk verbeteren. Met deze vijf tips haal je alles uit je sportinspanning!

Zorg voor een goede voorbereiding

Een goede prestatie leveren, begint de dag voor de activiteit. Om goed gehydrateerd aan de start te komen, moet je 24 uur voor de inspanning voldoende water drinken. Hoeveel voldoende is, kan je testen aan de hand van je urine. Is deze donkergeel, heb je niet voldoende gedronken; een lichtgele kleur daarentegen is wel een goed teken.

Een andere belangrijke factor in de voorbereiding op je inspanning, is het koolhydratenpeil. In welke vorm je deze koolhydraten binnenkrijgt, is van ondergeschikt belang. Je kan het product selecteren op basis van de inspanning die je gaat leveren: Sanas heeft bijvoorbeeld energierepen voor duursporters of sportdranken voor krachtsporters.

Drink voldoende tijdens de inspanning, maar niet te veel.

3, 2, 1, start: je inspanning is begonnen. Gehydrateerd blijven, maar toch geen vocht in je buik horen klotsen; niet eenvoudig om hier een goed evenwicht in te vinden. Zeker op warme dagen heb je snel de neiging om te veel te drinken. De ideale hoeveelheid hangt af van de intensiviteit van je inspanning en de temperatuur. Per kwartier kan je maag slechts 250ml – ofwel een groot glas water – verwerken. Veel meer drinken dan dat, wordt daarom afgeraden.

Drink de juiste drank

Water, frisdrank, sportdrank of nog iets anders? Zo veel mogelijkheden en elke leverancier beweert de beste te zijn, maar wat drink je nu best? Dat hangt af van de duur van de inspanning. Sport je minder dan een uur, is water voldoende. Staat er een intensieve training of wedstrijd op de planning die langer dan 60 à 90 minuten duurt, dan grijp je best naar isotone sportdranken. Deze zorgen ervoor dat je vochtpeil efficiënt wordt aangevuld. Wat je ook drinkt, houd steeds tip twee in het achterhoofd!

Zorg ervoor dat je energietank niet leeggeraakt

Iedereen kent het wel van zichzelf of van een sporter op tv: een hongerklop waardoor je plots letterlijk geen poot meer vooruit raakt. Dit treedt op bij een tekort aan glycogeen. Door op tijd te eten, vermijd je dergelijke situaties. Producten met veel koolhydraten zorgen snel voor nieuwe energie. Voorbeelden hiervan zijn brood, bananen, een mueslireep of een ontbijtkoek. Niet elke sport laat echter toe om vast voedsel naar binnen te spelen, maar ook hier is een sportdrank een goed alternatief.  De producten van Etixx of Sanas zijn hiervoor uitermate geschikt.

De inspanning stopt niet op de eindstreep

Nog 10 seconden, nog 5… Yes, doel bereikt! Je hebt de inspanning tot een goed einde gebracht, maar daarmee stopt het niet. Na het sporten moet je zo snel mogelijk aan je herstel denken. Binnen het halfuur moet de eerste hersteldrank gedronken zijn om krampen en spierpijn te verjagen. Een hersteldrank bevat zo’n 70 procent koolhydraten en 30 procent eiwitten. Koolhydraten geven het lichaam het signaal om spierherstel op te starten waarbij de eiwitten als bouwstenen dienen. Geen flesje bij de hand? Een eiwitreep is dan een goed alternatief.

Heb jij binnenkort een sportief doel op de planning staan, maar twijfel je welke producten het best zijn? Spring dan eens binnen of neem contact met ons op, wij geven jou graag advies. Wil je nog meer gezondheidstips, volg Apotheek Welle dan op Facebook.