hittegolf

SOS Hittegolf: overlevingstips bij warm weer!

De komende dagen zetten we ons best schrap voor de voorspelde hittegolf… Waarom? Bij een hittegolf is het gedurende vijf dagen warmer dan 25 graden, waarvan drie dagen boven de 30 graden. Die hoge temperaturen zijn we echt niet gewoon in ons Belgenlandje!

Met temperaturen boven de 30°C houden we ons hoofd best koel, letterlijk en figuurlijk. Geen idee hoe je jezelf beschermt tegen de zon? Wij helpen je graag even op weg!

Smeren, smeren, smeren!

Geen hittegolf zonder een stralende zon! Smeer je dus elke twee uur of na een verfrissende duik in het zwembad volledig in met een geschikte zonnecrème. Welke zonnecrème het meeste geschikt is voor jou? Die vraag beantwoorden wij graag!

Vergeet bij het zoeken naar een gepaste zonnecrème -of spray bijvoorbeeld niet te kijken of het product zowel beschermt tegen UV-A-straling als UV-B-straling. De A staat namelijk voor ageing en de B voor burning, twee zaken die we liefst vermijden wanneer we een bruin kleurtje willen hebben in de zon.

Bij ons vind je de zonneproducten zoals zonnespray en zonnecrème van Avène, VICHY, La Roche en Posay, Uriage… terug. Is jouw huid snel geïrriteerd of ben je een echte waterrat? Ontdek dan de zonnebescherming voor de gevoelige huid of de waterresistente variant.

Wat met de kids? Zij smeren best een zonnecrème of zonnespray met factor 50+. Deze heeft een minerale filter en is beter te verdragen voor baby’s en de kinderhuid. Ook wanneer ze in de schaduw spelen, smeer je hen best even in. Om de kids te beschermen tegen de hitte, laat je hen best een hoedje of petje opzetten. Ook lichte, katoenen kleding is een must op warme zomerdagen.

Onthoud: voorkomen is beter dan genezen!

Eerst hulp bij brandwonden

Toch jezelf laten vangen door de sterkte van de zonnestralen? Smeer dan Flamigel op de verbrandde plekken tot ze weer jouw natuurlijke huidskleur hebben. Flamigel verkoelt namelijk de huid en doet de roodheid verdwijnen.

Tijd voor wat verkoeling

Te veel zon opgenomen op het eind van de dag? Dan heeft je huid schade opgelopen door continue blootstelling. Je huid heeft dan vooral verkoeling en hydratatie nodig. Een aftersun is hierbij de ideale oplossing om jouw bruin kleurtje langer te behouden én vervellen tegen te gaan.

De aftersuns van Avène, Lierac en Uriage staan voor jou klaar in onze apotheek!

Liever een spray om je huid de verkoelen? Het Thermaal Water van Uriage hydrateert, verzacht én beschermt je huid! De combinatie van minerale zouten en sporenelementen zijn het recept voor een stralende huid.

Voor de sporters onder ons

Probeer sporten te beperken op de warmste momenten van de dag. Tijdens een hittegolf koelt het ’s avonds niet erg veel af. Kan je je toch niet inhouden om die sportschoenen aan te trekken? Zorg er dan voor dat je je voldoende hydrateert.

Zweten is niet abnormaal tijdens een sportsessie en zeker niet in deze temperaturen. Daarom raden we je aan om voedingssupplementen zoals Etixx Hydro Tab in te nemen voor je aan je sportsessie begint. Dit voedingssupplement zorgt ervoor dat het verlies van zouten tijdens het sporten gecompenseerd wordt en zo worden spierkrampen vermeden. Spierkrampen kunnen te wijten zijn aan een tekort aan magnesium. Echter moeten we gedurende deze hittegolf zeker denken aan een tekort wat ook spierkrampen kan veroorzaken.

Voor (kleine) kinderen die te weinig water drinken en/of veel zweten en/of last hebben van losse stoelgang of diarree, bevelen we Gastrolyte O.R.S aan.

Compressiekousen

Last van opgezwollen voeten, enkels of benen bij hete dagen? Dat is volledig normaal. Door de warmte zetten je bloedvaten uit waardoor er meer vocht door de aderwand komt. Hoewel dit in heel je lichaam gebeurt, is het vooral zichtbaar aan je handen en voeten.

Wij zetten enkele tips voor jou op een rijtje:

  • Drink voldoende water, ook als je geen dorst hebt. Zeker tijdens een hittegolf is hydratatie de sleutel tot een gezond lichaam.
  • Beweeg! Een goede bloedsomloop beperkt het vocht op onnodige plaatsen in je lichaam.
  • Let op je zoutinname. Zout houdt vocht vast in je lichaam en verhoogt de bloeddruk.
  • Probeer de steunkousen van Bota Door de hitte wordt de correcte bloedafvoer naar het hart bemoeilijkt. Steunkousen voorkomen de uittreding van vocht uit te aderen en bijgevolg opgezwollen voeten, enkels of benen.

Klaar voor een frisse duik!

Als laatste gouden tip geven we je graag mee om een frisse duik te nemen! Een heerlijke plek om jezelf te verkoelen gedurende een hittegolf is het zwembad. Toch is het water niet zo onschuldig als het lijkt. Wanneer je met je hoofd onder water gaat, kan er vocht in je oren terechtkomen wat kan leiden tot helse pijn. Ook na het zwemmen zijn je vochtige oren de ideale omgeving voor bacteriën die oorpijn of oorontstekingen met zich meebrengen.

Om oorklachten te vermijden, hebben we de oordoppen van SwimSafe aan ons aanbod toegevoegd.

Is je kind ook een waterrat? Kom dan nog snel langs voor de Pluggies Kids. Deze oordopjes zijn voorzien voor kinderen van 3 tot 12 jaar en passen in elk oor. Een ander voordeel is dat kinderen nog steeds voldoende van de omgeving horen.

Klaar om die hittegolf met gemak te overleven? Of heb je toch nog een product nodig? Aarzel dan niet om bij ons langs te komen.

Verneem je graag tips over andere onderwerpen? Volg ons dan zeker op  Facebook of schrijf je in op onze nieuwsbrief. Voor vragen over bepaalde producten of gezondheidsthema’s, mag je steeds contact met ons opnemen.